2
Mar

Peter Hurley – The Headshot

Posted by / Filed under Blog

Peter Hurley je poznati fotograf portreta u New Yorku, specijalizirao se za poslovne portrete i portrete (headshots) glumaca i modela. Peter je jako zanimljiva i živa osoba, i ako pogledate njegov video kanal sve će vam odmah biti jasno.

Kako jako volimo slikati portrete, u nekom trenutku smo na bespućima interneta naletjeli na Petera i nakon čitanja par članaka naručili njegovu knjigu The Headshot . Knjiga je jednom riječju fenomenalna!

Knjiga je izuzetno korisna jer govori o tome kako slikati iskrene portrete emocija i osobnosti ljudi. Kao još jedna jako dobra knjiga o poziranju, o kojoj ćemo također pisati na ovom blogu, univerzalno je primjenjiva. Nije bitno o kojem tipu fotografije se radi jer informacije koje knjiga nudi, mogu se primijeniti svgdje: u modi, vjenčanjima, portretima… Odličan citat od Petera na samom početku knjige je: I may be shooting their head, but I’m aiming for their heart.

Knjiga je podijeljena na 13 poglavlja od kojih su samo 2 donekle tehnička, sva ostala govore o psihologiji, pristupu ljudima, načinima kako da se opuste i zaborave da je ispred njih objektiv. Taj dio knjige je jako inspirativan i otvara potpuno nove načine razmišljanja.

Donekle tehnički je i jedan dio vezan uz poziranje za portrete, gdje Peter ističe važnost laganog izbacivanja i spuštanja brade čime se ističe crte lica i „pegla“ vrat. Nadalje, lagano žmirenje, odnosno jako blago podizanje donjih kapaka, daje dojam samopouzdanja. Naravno, bez iskrenog izraza lica, nema iskrenog portreta i o tome se većina knjige radi.

Peter navodi sve naizgled besmislene stvari koje govori svojim klijentima ne bi li zaboravili na to da ih se slika. Došao je do zaključka da zapravo i nije toliko bitno što se govori, odnosno da je vođenje kroz krivo navođenje ono što je nesvjesno radio cijelo vrijeme. Na primjer, ako kaže, okreni lice prema Kipu slobode (snima u Chicagu), napravi lice kao žlica ili daj ono što si prije radio to je bilo super, učinci će biti različiti, ali jedno je sigurno, klijent će početi razmišljati o onome što mu Peter govori, a ne o objektivu ispred sebe.

Osim što u sebi sadrži po nama neprocjenjive savjete, knjiga je popunjena sa zaista fenomenalnim fotografijama na svojih 240 stranica.

Ako se imalo interesirate za portretnu fotografiju, nadamo se da vas je ovaj tekst s ilustracijama dovoljno zainteresirao da nabavite knjigu, bezrezervna preporuka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *