7
Jun

Roberto Valenzuela – Picture Perfect Posing

Posted by / Filed under Blog

Ovo nam je već druga recenzija neke knjige koja se bavi poziranjem, ali za razliku od prve, one Petera Hurleya koja se bavi isključivo poziranjem poslovnih portreta i portreta glumaca, Picture Perfect Posing osim o poziranju lica govori i o poziranju cijelog tijela kod jedne osobe kao i kod grupe ljudi.

Autor knjige je Roberto Valenzuela, fotograf vjenčanja baziran u Beverly Hillsu, poznat i po svojem radu na edukaciji fotografa kroz knjige i video škole.

Stil Roberta vuče prema klasičnom, ali njegov sistem poziranja se može upotrijebiti u bilo kojem stilu fotografiranja vjenčanja ili poslovnih portreta, mode itd.

„Sistem“ zvuči kao jeftini marketing i prilično „američki“, ali zaista jest sistem i to jako dobro razrađen. Naravno, to ne znači da se treba slijepo pratiti, već je niz vodiča pri poziranju ljudi.

Poglavlja su u prvom dijelu podijeljena na opise pojedinih dijelova tijela i vode prema drugom dijelu knjige gdje se primjenjuje sve navedeno u raznim situacijama. Počinje se s opisima razumijevanja i poziranja kralježnice i važnosti pravilnog držanja, zatim o prebacivanju težine tijela i držanju nogu, različitim kutovima (!) laktova, poziranju ruku i prstiju itd.

Također je zanimljivo čitati o interakciji poza kod dvoje ljudi ili kod grupe: gdje tko gleda, kakvi su odnosi te kako se dobiva dinamika u poziranju grupe. Iako možda djeluje suhoparno i umjetno učiti poziranje jer će onda tako i izgledati fotografije, cijela bit je upravo suprotno, da poze ne izgledaju namješteno, odnosno da djeluju spontano i diskretno. Jako važno je da uvijek nakon poziranja treba uvesti emociju ili reakciju što daje završni dodir u kojem poze i slike ožive. U tome je jako sličan Peteru Hurleyu koji također od temelja detaljno pozira i pazi na sve sitnice, ali nakon toga unese humor ili ulogu za subjekta i s tim dobije na autentičnosti fotografije.

U nekim poglavljima Roberto se dotiče i važnosti pravilnog kadriranja i perspektive u odnosu na željeni ishod.

Ovaj sistem naravno nije jedini i postoji mnogo načina i tehnika kako pozirati ljude, ali jedno je sigurno: odgovornost fotografa je da bude svjestan svih detalja u pozi i da intervenira prema potrebi i vlastitom ukusu. Još jedan razlog zbog koje nam se ovaj način poziranja jako sviđa je to da se ne treba nepotrebno i bez razumijevanja učiti napamet poze drugih fotografa, već se može razvijati vlastite.

Preporuka!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *