20
Feb

One ring to photograph them all :)

Posted by / Filed under Blog

Stara priča s opremom: samo zato jer ste na slikanje uzeli bliceve i hrpu druge opreme, ne znači da svu tu opremu baš morate koristiti. Ipak, često se dogodi da fotografi nekako podsvjesno žele iskoristiti i pokazati sve svoje igračke koje donesu na slikanje. Iz tog razloga su se neki (uključujući i nas) počeli prisilno koristiti samo jednim objektivom tako da samo njega uzmu na teren i time si ne daju izbora.

Na slikanje portreta Martine Geber Geby uzeli smo par bliceva i softboxeva. Portreti su primarno trebali pokazati razne izglede koje je radila makeup artistica Matea Mušić. Kad smo došli na snimanje, prvo što smo uočili na setu je svjetlo koje Matea koristi za šminkanje. Svjetlo je zapravo prsten od led dioda promjera 30ak centimetara i nije baš jako, ali daje odličan i drugačiji izgled.

Mi smo, naravno, kad smo ih već uzeli, napravili setup s dva blica Yongnuo 685 koje je bežično upravljao Yongnuo 622c-TX kontroler. Jedan blic je bio u velikom softboxu 80x120cm, a drugi za fill u manjem softboxu. Za prvi izgled softboxovi su bili postavljeni sa svake strane paralelno i namješteni tako da se svjetla presijecaju malo ispred Martine. Također, odmah ispod Martinina lica bio je bijeli difuzor za popunjavanje sjena na licu. Za drugi izgled blicevi su bili u clam shell (hm, školjka? 🙂 ) setupu, znači jedan je od gore, a drugi od dolje bacao svjetlost prema Martini. Oba izgleda su dobra i bili smo zadovoljni s njima. Ipak, kad smo probali prsten bili smo oduševljeni, ne zbog toga jer daje bolje svjetlo (ne daje) nego zato jer daje toliko drugačiji doživljaj. Od prstena se stvara jako zanimljiv odsjaj u očima, odnosno cathclight, što pridonosi totalno drugačijem izgledu u odnosu na softbox setup. Slike s prstenom su na kraju bile te koje smo isporučili za dva izgleda. Za izgled s dignutom kosom je na drugu stranu ipak više odgovaralo svjetlo sa softboxima. Drugi put, tko zna, možda zaista odmah krenemo koristiti svjetlo koje nam zaokupi pažnju, a ne ono koje smo uzeli, tko zna, možda…

Dva softboxa paralelno sa svake strane – Canon 6D, Canon 24-105 na f4, ISO 100

„Prsten“ ispred Martine – Canon 6D, Canon 24-105 na f4, ISO 500

„Prsten“ ispred Martine – Canon 6D, Canon 24-105 na f4, ISO 500

Dva softboxa paralelno sa svake strane – Canon 6D, Canon 24-105 na f4, ISO 100

Pogledajte sami, javite nam što vam se više sviđa u komentarima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *